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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  30/05/2019
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LADO, J.; GURREA, A.; LORENZO, Z.; RODRIGO, M.J.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ARÁNZAZU GURREA, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain.; ZACARÍAS LORENZO, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain.; MARÍA JESÚS RODRIGO, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Spain.
Título :  Influence of the storage temperature on volatile emission, carotenoid content and chilling injury development in Star Ruby red grapefruit.
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  Food Chemistry, 15 October 2019, 295:72-81.
ISSN :  0308-8146
DOI :  10.1016/j.foodchem.2019.05.108
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 11 February 2019 // Received in revised form 15 May 2019 // Accepted 15 May 2019 // Available online 16 May 2019. Funding Sponsor: Ministerio de Economía y Competitividad -AGL2012-34573,AGL2015-70218. Funding text: This work was supported by Ministerio de Economía y Competitividad, Spain (research grants AGL2012-34573 and AGL2015-70218 ). The use of the Citrus Germoplasm Bank (IVIA, Moncada, Spain) is gratefully acknowledged. The technical and statistical assistance of Inmaculada Carbonell is gratefully acknowledged. J. Lado was the recipient of a JAE-Predoc (CSIC-FSE) pre-doctoral contract. MJR and LZ are members of Eurocaroten (COST_Action CA15136) and CaRed (Spanish Carotenoid Network, BIO2017-90877-REDT).
Contenido :  ABSTRACT. Grapefruits are sensitive to develop chilling injury (CI) on the peel upon postharvest storage at low temperature. We investigated the influence of the storage at 2 and 12 °C on CI, carotenoids, and emission of volatiles by intact fruit. CI symptoms at 12 °C were restricted to green fruit peel sectors but at 2 °C the CI severity was higher and distributed through the whole fruit surface. Fruit peel coloration and carotenes content increased at 12 °C whereas experienced minor changes at 2 °C. At 2 °C the emission of total volatiles and specific monoterpenes, mainly limonene, but also linalool and α-terpineol was enhanced, while storage at 12 °C resulted in higher emission and diversity of cyclic sesquiterpenes and aliphatic esters. Results indicate a selective emission of volatiles by intact red grapefruit that appears to be a specific response to the storage temperature or to the cold-induced damage. © 2019 Elsevier Ltd
Palabras claves :  CAROTENOIDS; CHILLING INJURY; COLD STORAGE; GRAPEFRUIT; LIMONENE; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; VOLATILE.
Thesagro :  CITRUS.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101830 - 1PXIAP - DDPP/FOOD CHEMISTRY/2019

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  11/04/2019
Tipo de producción científica :  Trabajos en Congresos/Conferencias
Autor :  BALDI, F.; BANCHERO, G.; LA MANNA, A.; FERNÁNDEZ, E.; PÉREZ, E.; BRITO, G.; LAGOMARSINO, X.; SAN JULIAN, R.; LUZARDO, S.; DEL CAMPO, M.; MONTOSSI, F.
Afiliación :  FERNANDO SEBASTIAN BALDI REY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO LA MANNA ALONSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; XIMENA MARIA LAGOMARSINO LARRIERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCIA DEL CAMPO GIGENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Efecto del manejo nutricional post-destete y durante el período de terminación sobre las características de crecimiento, calidad de la canal y la carne.
Fecha de publicación :  2010
Fuente / Imprenta :  ln: INIA TACUAREMBÓ. INSTITUTO NACIONAL DE CARNES. Calidad de carnes. SEMINARIO DE ACTUALIZACIÓN TÉCNICA, 20-21 de setiembre, Tacuarembó, 2010. Montevideo (Uruguay): INIA, 2010.
Páginas :  Módulo A
Idioma :  Español
Contenido :  Objetivo: El objetivo del experimento fue estudiar el efecto de de las dietas post destete y en el período de terminación del animal en la calidad de la canal y atributos de la carne.
Palabras claves :  ANIMAL PRODUCTION.
Thesagro :  CANAL ANIMAL; GANADO DE CARNE; SUPLEMENTOS.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/12614/1/CALIDAD-DE-CARNE-2010P14-17.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO26078 - 1INIPC - CD664.9 SEM 2010CDCD
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